Jakie dania wybieramy w restauracjach?

Praktyka pokazuje, że chętnie wybieramy dania opisane jako specjalność szefa kuchni. Etykieta ta sugeruje, że danie jest popularne, a skoro inni ludzie je wybierają to znaczy, że jest również dobre. W psychologii efekt ten nazywamy społecznym dowodem słuszności. Etniczne i regionalne nazwy dań sprawiają, że oceniamy danie jako autentyczne oraz naturalne. Podobne znaczenie mają zwroty „ręcznie robione” i „oryginalna receptura”. Powodzenia konkretnego dania zależy również od tego w jakich naczyniach podawane. Obecnie nawet na wynos jedzenie pakowane jest w bardzo estetyczne ekologiczne naczynia, takie jak naczynia z trzciny cukrowej, słomki ekologiczne, torby cateringowe czy też słomki słomiane. Jeśli kelner serwuje nam herbatę w szklance do kawy latte, to czujemy że coś tu nie gra, bo jest to niezgodne z naszymi oczekiwaniami lub tradycją. Jesteśmy wtedy mniej usatysfakcjonowani z obsługi oraz w mniejszym stopniu gotowi do zapłacenia rachunku. Uczucie sytości tylko częściowo zależy od tego ile zjemy, ale również od wielkości talerza. Zjawisko to wyjaśnia złudzenie delbouef. Polega ona na tym, że dwa identyczne koła wydają się różne jeśli występują w odmiennym kontekście. Koło otoczone dużym kołem wydaje się mniejsze niż to otoczone małym. Zwróćcie jak prezentuje się ta sama porcja jedzenia na dwóch talerzach różnej wielkości barach samoobsługowych, w których wysokość rachunku zależy od tego ile zjemy.

https://naturalpack.com.pl/kategoria/slomki-ekologiczne/slomki-ze-slomy/